Resuming podcast

14 de Octubre de 2025 a les 12:17

Setmana Bio: “l’alimentació ecològica no ha de ser necessàriament més cara”

Compartir

Amb aquest missatge es vol desmuntar un dels prejudicis més habituals sobre el consum d’aliments ecològics: que són sempre més cars. En el marc de la Setmana Bio de Rubí, que se celebra del 11 al 19 d’octubre, diversos comerços i restauradors locals han volgut demostrar que és possible oferir productes ecològics i sostenibles sense que això impliqui un augment significatiu del preu.

✍🏼 Pamela Martínez Ortega

La iniciativa, impulsada per la Generalitat de Catalunya i amb la participació de 12 establiments de Rubí, té com a objectiu fomentar una alimentació més saludable, de proximitat i respectuosa amb el medi ambient. Al llarg de la setmana es programen tastos, activitats divulgatives i propostes gastronòmiques per apropar el consum responsable a la ciutadania.

Fer petits canvis sense afectar la butxaca

En una entrevista al programa Rubí al Dia, la propietèria de Umami Croquetes, Consol Carceller ha assegurat que “Pots oferir plats ecològics sense pujar els preus”. A Umami, les croquetes ecològiques tenen el mateix preu que les convencionals. "El que t’estan oferint és salut i qualitat, i això té valor, però no ha de ser prohibit per ningú", afegeix.

També Alba Batalla, tècnica de Rubinet, defensa que el consum ecològic no ha de ser elitista. “Es tracta de fer petits canvis sostenibles: menjar de temporada, reduir una mica la carn, comprar llegums de proximitat, però no cal fer-ho tot alhora.”

Una setmana per fer visible el que ja es fa tot l’any

La Setmana Bio s'organitza des de la Generalitat, però Rubí s’hi va sumar fa dos anys amb la voluntat de visibilitzar els establiments que ja treballen en aquesta línia. “És una manera de fer d’altaveu: molts comerços ja aposten per l’ecològic, però la gent no sempre ho sap”, diu Batalla.

Al llarg de la setmana s’ofereixen tastos, menús especials, activitats infantils i recursos divulgatius per acompanyar la ciutadania cap a una alimentació més conscient.

Educació, salut i valors

Des del Rubinet i altres entitats, es reparteixen materials informatius per ajudar a entendre què és ecològic, què és de temporada i per què és millor per la salut. “Menjar ecològic vol dir aliments lliures de pesticides, de tractaments excessius, amb respecte pel benestar animal i pel territori”, explica Batalla.

A més, també s’impulsen activitats infantils, com els contes de la cooperativa Tocaterra o els tallers als horts de l’Ecovòdum, pensats perquè els més petits arrosseguin la família cap a un canvi d’hàbits.

Un camí cap a la sobirania alimentària

Amb tot, la Setmana Bio no és només una celebració puntual, sinó una aposta de futur. La sobirania alimentària, ha explicat Carceller, “és saber què mengem, d’on ve, i tenir el control. I això no hauria de ser un luxe. Hauria de ser el model.”

Per això, tant els organitzadors de la iniciativa com els establiments participants coincideixen que la Setmana Bio ha vingut per quedar-se, i creuen que any rere any anirà sumant comerços i impactant en més ciutadans.