Rubí al dia, d'11 a 12h
Entrevistes, seccions i connexions amb la unitat mòbil. De dilluns a divendres, d'11 a 12h.
Subscriu-te al podcast
#726 - Lead Management i salut: lideratge i alimentació
Resum general
Programa magazín amb dues peces centrals. Primer, una entrevista sobre el llibre «Lidera, inspira i transforma. Lead Management», on es defensa un lideratge humanista i de servei amb eines pràctiques per a persones i equips. Després, la secció de farmàcia amb consells d’alimentació: vitamina C, fruits vermells, ous, àcids grassos omega-3 i diferències entre begudes “sense alcohol” i “0,0”.
Punts clau: canvi de models jeràrquics a lideratges plans i per equips; moments guau per fidelitzar talent; formació vivencial que realment cala; i recomanacions nutrucionals basades en evidència per cuidar salut i rendiment cognitiu.
Temes principals
Lead Management i lideratge humanista (entrevista a Eva Viedma)
- El llibre s’estructura en 3 parts:
- Context: VUCA i BANI, i el cocient d’adaptabilitat (AQ). - El líder com a persona: autoconeixement, valors, poder personal i estil. - Equips i organitzacions: sistèmica, punts de dolor, moments guau i llegat del líder.
- Del “manar” a influir i servir: transició de piràmides a treball per projectes i equips; lideratge de servei amb impacte humà real.
- Salut mental i formació: gairebé totes les empreses ofereixen suport, però cal que la formació sigui vivencial i de dins cap a fora perquè deixi petjada.
- Llibre per a tothom: el l’autolideratge és universal. Inclou exercicis com la finestra de Johari per rebre feedback i reduir la “zona cega”.
- Tendència global: més humanisme a les empreses, impulsat per noves generacions que demanen autonomia, creativitat i sentit. Davant la IA i l’automatització, la plusvàlua humana és emoció i energia.
- Objectiu final: fidelitzar talent amb creixement i benestar, no només salari.
- Presentació del llibre: Biblioteca Mestre Martí Taulé, divendres a les 19:00 (correcció de l’hora), amb Pau Navarro; sessió gravada. Coautors: Eva Viedma, Esther Castillo i Jaume Gurt.
Consells d’alimentació (Farmàcia Can Oriol, amb Marc Toro)
- Vitamina C: el pebrot vermell cru aporta ~3x vitamina C que la taronja (per 100 g). Beneficis: antioxidant, immunitat, ajuda a prevenir anèmia, suport en caiguda del cabell (amb altres nutrients). Millor cru (amanida, amb hummus) per preservar propietats.
- Fruits vermells com a superaliments (consum regular):
- Navius (blueberries): funció antioxidant i cognitiva a llarg termini. - Groselles: més aport vitamínic i de sals minerals. - Gerds: destacats pel contingut en vitamina C. - Sucs casolans/batuts, bé; els comercials i colats, pitjor (menys fibra).
- Ous i cor: no cal restringir-ne el nombre; el que cal és com els cuinem. Evitar fregits; durs, planxa o passats per aigua, ok. El colesterol de l’ou s’utilitza com a energia i no eleva el colesterol en sang en condicions normals (FEC).
- Codi dels ous (llegir el primer dígit): 0 ecològic, 1 camperes, 2 a terra, 3 en gàbia.
- Omega-3 i cervell: peix blau (tonyina, cavalla…). Millora cognitiva i cardiovascular. Importa la regularitat (nivells plasmàtics mantinguts); fresc o conserva depèn de factors econòmics i de temps.
- Begudes: “0,0” < 0,05% vol; “sense alcohol” ≤ 0,5% vol. Vigilar l’acumulació d’alcohol amb les “sense alcohol” si se’n prenen moltes.
Agenda i detalls de programa
- Sorteig d’entrades: teatre l’1 de novembre (20:00) al Teatre Municipal; telèfon directe: 93 588 59 60.
- Píndoles musicals i efemèride: ELO – “Mr. Blue Sky” i Raphael & Bisbal – “Escándalo”; aniversari de Blanca Suárez (21/10/1988).
Cites destacades
"Ya no se trata de mandar, sino de influenciar; de tener un impacto en las personas." "El cambio nunca son grandes cosas. Son cositas pequeñas de forma regular." "Las nuevas generaciones necesitan más libertad, autonomía y creatividad."
Dades clau i definicions
- VUCA/BANI: marcs per descriure contextos volàtils i fràgils.
- AQ (Adaptability Quotient): capacitat d’adaptació al canvi.
- Lideratge de servei: posar les persones i el propòsit al centre.
- Moments guau: experiències de salari emocional que fan sentir la persona valorada.
Info de l’acte del llibre
- Títol: «Lidera, inspira i transforma. Lead Management».
- On: Biblioteca Mestre Martí Taulé (Rubí).
- Quan: Divendres, 19:00 (esmentat per l’autora a l’entrevista).
- Amb: Eva Viedma i presentació de Pau Navarro.
- Nota: la sessió quedarà gravada.
Recomanacions pràctiques ràpides
- Incorpora pebrot vermell cru i fruits vermells de forma regular.
- Tria ous durs/planxa i revisa el codi 0–3 de l’ou.
- Prioritza formació vivencial en equips perquè el canvi realment cali.
- Si busques mínim alcohol: begudes 0,0 (no només “sense alcohol”).
Seccions de l'episodi

Obertura i avanç de continguts + concurs
Benvinguda, sumari del dia (llibre de Lead Management i secció de farmàcia), i anunci del sorteig d’entrades (1 de novembre, 20:00; tel. 93 588 59 60).

Píndola musical i efemèride: ELO i Blanca Suárez
Presentació de “Mr. Blue Sky” (ELO) i connexió amb el film ‘El Cuarto Pasajero’. Efemèride: aniversari de Blanca Suárez (21/10/1988).

Entrevista: «Lidera, inspira i transforma. Lead Management»
Eva Viedma exposa el marc del llibre: VUCA/BANI i AQ; autoconeixement i valors del líder; equips, sistèmica i moments guau. Canvi cap al lideratge de servei; salut mental i formació vivencial; exercicis pràctics (finestra de Johari); aplicació transversal i fidelització del talent. Detalls de la presentació: divendres a les 19:00 a la Biblioteca MMT, amb Pau Navarro; coautoria amb Esther Castillo i Jaume Gurt.

Música: “Escándalo” (Raphael & Bisbal) i recordatori efemèride
Tema musical amb menció a l’aniversari de Blanca Suárez i connexió amb filmografia d’Álex de la Iglesia.

Secció de farmàcia: Setmana del Consell Alimentari
Marc Toro comparteix consells: pebrot vermell cru com a font potent de vitamina C; fruits vermells com a superaliments; sucs casolans vs comercials; ous (mètodes de cocció i codi 0–3); omega-3 i funció cognitiva; diferència entre “sense alcohol” i “0,0”. Tancament del programa.
Rubí al dia amb Lídia Martín. Hola, què tal? Molt bon dia. Són set els minuts que passen de les onze del matí. Ja sabeu que esteu sentint el Rubí al dia, un programa que comencem a les vuit en punt. Amb la Pamela Martínez, que us porta tota la informació fins que arriben les deu, i és la Valentierno qui agafa el relleu del programa per fer la tertúlia que acabeu de fer i ara avui. Arriba el moment de la quarta, l'hora més magazín d'aquest espai d'avui, dimarts 21 d'octubre de 2025. I avui al programa parlarem d'una presentació d'un llibre que, si heu seguit el programa la temporada passada, potser ja l'heu sentit anomenat dins de la secció del coaching canalla del Pau Navarro, que, per cert, d'aquí ben poquet tindrem una nova edició de la seva biblioteca. Sí, sí, amb consells perquè podeu fer servir el coach per la vostra vida a través de discos, de llibres, de sèries o pel·lícules. Això serà segurament la setmana vinent, però abans el Pau també està d'actualitat juntament amb la dona amb qui parlarem d'aquí no res. Estem parlant de l'Eva Viedma, que és, entre d'altres, coach... executiu i de literatge humanista. És consultora, té una carrera molt àmplia. ¡Ay, qué cosa más grande! Molt. De fet, hi ha una entrevista que podeu recuperar al nostre canal de YouTube. ¡Toma ya! Ahí está. Però avui parlarem concretament de la presentació d'un llibre que es farà aquí a la ciutat aquest divendres a les 6 de la tarda a la biblioteca MMT i on el Pau Navarro presentarà l'Eva Vietma, que és coautora del llibre Lidera, inspira i transforma. Lid... Perquè ens expliquin què és això del lead management, de seguida connectarem amb ella. A banda d'això, recordem que tenim un telèfon de directe al 93 588 59 60. Si voleu optar a un parell d'invitacions per veure una proposta escènica que es va estrenar a la Villarroel de Barcelona i que ens arriba a Rubí el dia 1 de novembre a les 8 del vespre al Teatre Municipal. Si voleu dues entrades per veure aquesta obra, ja sabeu. Moltíssimes gràcies. Tu tienes entrada libre. Seria un esdeveniment impressionant. Si anessis a veure, dones de ràdio. T'esperem amb les portes obertes. Aquí a la ràdio també, no només a la sala. I a banda d'aquest tema, ja sabeu que de manera periòdica, cada 3-4 setmanes, ens visita el nostre farmacèutic de referència, el Marc Toro, que ens ve des de la farmàcia de Can Oriol, i que avui ens explicarà que estan duent a terme, durant aquests dies, una campanya que es diu Setmana del Consell Alimentari. Entra mais, moreno. Bueno, després li dius això, Clint, eh? A veure si tens allò per dir-li directament a Martoró, també conegut per Rafa Nadal. És una broma interna que tenim entre ell i jo. Doncs, beguda sense alcohol, per exemple, los superalimentos, què són o quins n'hi ha? Coses com aquesta ens les explicarà avui el Martoro abans que arribin les 12 i després arribi de nou la informació i continuï la programació de Ràdio Rubí. Ja sabeu que qui està aquí al peu del canó des de primera hora és el Benjamí de la casa, és el José Malagón, que us acaba de saludar i que està a la part tècnica i que ara em posa un tema musical ben animat per començar. Segueix el que passa a la ciutat a Rubia el dia. Sun is shining in the sky Fins demà! Fins demà! Doncs estem sentint aquesta cançó tan animada que jo deia, de fet, i em posa de bon humor aquest Mr. Blue Sky de l'Electric Light Orchestra, que vam publicar l'any 77 i que s'ha fet servir per moltes coses, entre elles com el tema principal d'una banda sonora del film El Cuarto Passajero d'Àlex de la Iglesia, que si no l'hi veus la recomano des d'aquí, I ens serveix per felicitar una dona que era una de les protagonistes, de fet, la dona principal d'aquell departament, perquè la resta eren homes, del quarto passajero d'Àlex de la Iglesia, la Blanca Suárez. Blanca Martínez Suárez, que va néixer un dia com avui, un 21 d'octubre del 88 a Madrid. que ha fet altres pel·lícules també amb Àlex de la Iglesia, com per exemple Migrant Noche o El Bar. Després, si tenim temps, sentirem una altra cançó relacionada amb una d'aquestes pel·lícules, però que també hem pogut veure A la piel que habito o a diferents sèries com El internado. Doncs avui la felicitem perquè fa 37 anys. Fins demà! Fins demà! Segueix el que passa a la ciutat a Rubí al dia. Us volem parlar d'un llibre que es presenta aquest divendres a les 6 de la tarda a la biblioteca MMT i que es diu Lidera, inspira i transforma Lead Management. Una proposta de la qual tenim un dels autors connectat ara mateix perquè és un llibre fet a tres mans o a tres caps, no sé com diru bembe, pero Eva Viedma, que es una de las autoras, la tenemos en videollamada para que nos explique un poco, porque esto es difícil de explicar según cómo, de qué va este libro y sobre todo cómo será la presentación. Una vieja conocida, en el buen sentido, de Radio Rubí. Eva, ¿qué tal? Buenos días. Hola, muy buenas. Un placer estar aquí contigo de nuevo. Sí, sí, estuvimos por ahí hace unos meses. Hace unos meses estuviste aquí en el estudio. Yo recordaba antes en el inicio del programa esta entrevista que podéis recuperar en nuestro canal de YouTube dentro de la sección de Pau Navarro, una salutación, Casa Ucans hasta Santín, el coach canalla, el coaching canalla que nos hace aquí en el Rubí al Día. Difícil hacer un libro, pero hacer un libro a tres manos, voces o cabezas, ¿cómo se lleva, Eva? La verdad es que ha sido mucho más fácil de lo que me imaginaba. Nos conocimos, hablamos de escribir este libro, cada uno empezó a escribir un poco su especialidad, cada uno ha escrito un poquito la parte que más lleva o que más hace y nos íbamos dando citas virtuales porque no estamos todos en la misma ciudad y la verdad es que ha sido súper fácil, súper fluido y ha salido el libro. Ha salido para Sant Jordi pasado en abril Y se me ha hecho muy fácil, la verdad, escribirlo. Vamos a ver si podemos explicarlo en esta entrevista un poco de qué va. Porque claro, cuando vemos algo como Lead Management, que ya lo explicas un poquito en el título, lidera, inspira y transforma. Pero sobre todo ponéis, esto va de personas. ¿Qué significa? Bueno, el libro quiere ser un poco un guía para implementar una experiencia humanista de empleado en las empresas. Entonces, si quieres te cuento un poquito, hay como tres grandes secciones en el libro. Si quieres te cuento un poquito eso. Sí, dime. Pues mira, en la primera parte del libro hablamos un poco del contexto económico, explicamos los términos Buca y Bani, que son un poco los nuevos contextos económicos en los que las empresas tienen que evolucionar y también hablamos del cociente de adaptabilidad, justamente que es un factor bastante nuevo. En la segunda parte del libro abordamos más al líder com a persona. O sea, tot el que té a veure amb l'autoconociment, els valors, el poder personal, l'estilo de lideratge... Desarrollem un poquit tots aquests temes. En la tercera parte entramos ya en lo que son los equipos, la sistémica organizacional y luego también hablamos de puntos de dolor en las empresas y momentos guau. Sería un poco lo contrario y el legado que queremos dejar como líderes los que gestionamos personas. Un poquito así como el general del libro. ¿Momentos guau qué significa, Eva? Serían momentos en los que el empleado es como una especie de salario emocional, es decir, un momento inolvidable por positivo, un momento donde te has sentido valorado, donde se te ha escuchado, donde quizá tú tienes una necesidad personal por tu familia, por lo que sea, por una enfermedad, por una necesidad particular en la que se te acompaña, en la que se te escucha, en la que te sientes que se te está teniendo en cuenta como persona. Y eso genera ese efecto guau de decir eso. No soy solo un empleado, no soy solo un número, sino que también hay una parte humana que se está ocupando de esa otra parte humana mía. Es un poco lo que decías de los líderes. Hay que cambiar el modelo, para decirlo más claro, de jefe, que no sea simplemente el que te manda, sino el que te tiene en cuenta en otros momentos. Exacto. Venimos de estructuras muy piramidales en el liderazgo, especialmente en España. Bueno, ya desde hace unos años esto está cambiando, gracias a Dios, pero vamos evolucionando hacia el trabajo del futuro, que va a ser más por proyectos y es un liderazgo mucho más plano y mucho más por equipos. Entonces, esta transición es la que estamos intentando hacer La mayoría de las empresas en las que yo colaboro en diferentes sectores, que sea de coaching o de formación, cada vez las estructuras jerárquicas se están planificando más y cada vez vamos más hacia un trabajo por equipos, donde ya no se trata de mandar, sino de influenciar, de tener un impacto en las personas para que puedan hacer bien su trabajo. Es lo que llamamos el liderazgo de servicio. Porque tú vienes del mundo financiero, podríamos decir, trabajabas en otro sector bastante... Totalmente diferente. Totalmente diferente porque el sector financiero... No diría que es el más humano del mundo. O sea, está muy basado en rendimientos, en KPIs, en objetivos. Entonces, sí, la verdad es que yo ahí tuve un despertar, diría, en el sentido de... Querer aprender yo diferentes cosas que vi que faltaban, quizás, en ese momento de mi vida. Y a raíz de eso me formé a nivel profesional para poder acompañar yo a esas personas que estaban en esa misma situación, ¿no? Y en el tiempo que llevas en este otro sector del coaching, ¿cómo ves que ha evolucionado? Un poco lo explicas también, referente al libro, se busca que ese líder sea diferente, ¿no? Pero en estos años, ¿ves que las empresas realmente lo quieren, este cambio? A ver, hay de todo. Yo veo que hay empresas que están muy sensibilizadas con este tema y hay otras que lo hacen porque toca. Entonces, está muy bien tener los valores colgados en las paredes, está muy bien tener una serie de medidas. Prácticamente todas las empresas hoy en día tienen alguna medida de acompañamiento psicoemocional, digamos, porque la salud mental es uno de los grandes retos a los que se enfrentan las empresas del futuro. Entonces, se estima que el 90% de las empresas disponen de una oferta de formación, de coaching, de acompañamiento para ayudar a las personas a sentirse mejor en el trabajo. Pero todavía hay un gap importante, hay espacio para que esa formación cale. ¿Qué tipo de formación estamos haciendo? Si es una formación externa, de fuera para adentro, Yo siempre intento en mis formaciones que sea una formación de dentro para afuera, es decir, mover a las personas de forma emocional, a través de dinámicas vivenciales, experienciales, porque sabemos que lo que se aprende cognitivamente se olvida, no sé si en dos semanas o tres semanas, se olvida el 90%. Entonces, realmente la pregunta que a mí me gustaría hacer a las empresas también es qué tipo de formación o de acompañamiento estamos haciendo ¿Y qué estamos recogiendo de eso? ¿Realmente se está calando o no? ¿Este libro está pensado para directivos o también para otras personas que no son líderes tan evidentes? Pues yo diría que está hecho para cualquier persona que quiera tener mayor influencia en su propia vida, porque el autoliderazgo es algo que nos concierne a todos, aunque no gestiones personas, el conocerse a sí mismo, el saber cuál es nuestra preferencia cerebral, si somos más lógicos o más emocionales, cómo comunicamos con los demás... Esto nos puede ayudar en el día a día, en cualquier situación, no solo cuando gestionamos personas. Pero es verdad que el libro... aporta muchos tips, muchas cositas y ejercicios prácticos para los que lideran personas. También está toda la parte sistémica, que esto también se puede expandir fuera del trabajo, o sea, cualquier grupo, cualquier sistema, cualquier asociación de la que formes parte, se aplican estas reglas sistémicas también. Entonces, yo creo que hay mucho conocimiento y muchos ejercicios prácticos que pueden ayudar a cualquier persona, gestione personas o no. ¿Puedes darnos un ejemplo? ¿De? De un ejercicio práctico que nos pueda servir, que está en el libro. Pues un ejercicio práctico, por ejemplo, comentamos la ventana de Yohari, que es una forma de... O sea, lo que yo sé de mí y que muestro... Es decir, lo que yo sé de mí que muestro, tú lo ves. Entonces luego hay la parte que tú ves de mí que yo no veo, de la que yo no soy consciente. Entonces luego hay una parte más ciega que no la veo ni yo ni la ves tú. Entonces moverse un poquito, hacer este ejercicio, por ejemplo, con diferentes personas, puede aportarnos información de cómo estamos comunicando, de cómo estamos siendo percibidos, porque evidentemente la zona ciega se llama ciega por eso, ¿no? que no la vemos. Entonces igual estamos siendo percibidos de una forma que no es la forma en la que nosotros nos queremos mostrar. ¿Has tenido algún feedback que te haya llamado especialmente la atención respecto al libro? ¿Algún feedback que me haya llamado la atención? Pues diría que la gente que me ha dado feedback lo que me han dicho es que lo han encontrado muy práctico. Justamente, que es un libro como muy aterrizado, muy aterrizado con cosas muy concretas y con cosas relativamente fáciles que se pueden hacer. No son grandes teorías que luego dices, vale, muy bien, pero esto cómo lo llevo al día a día, ¿no? Y explícanos un poco cómo será la presentación, porque hemos dicho que estará nuestro coaching canalla, estará Pau, que habéis preparado. Pues sí, un placer compartir. Pues hemos preparado una charlita, o sea, en realidad no hemos preparado nada. Vamos a encontrarnos, vamos a hablar del libro, un poquito como lo estamos haciendo ahora. Creo que es a las 7, no a las 6, creo que has dicho a las 6. Yo tengo apuntada a las 7. Puede ser. En la biblioteca Mestre Martí Taulé. Yo lo tengo a las seis, pero vamos, puede ser que la agenda del ayuntamiento tenga algún error. También te lo digo, no sería la primera vez. Pues tenemos que... Yo tengo apuntado a las 7. Tenemos que confirmarlo entonces. Bueno, si la gente viene antes no pasa nada. Estaremos allí seguramente bastante antes con Pau. También es una charla que también va a quedar grabada. Me han dicho que la biblioteca es súper bonita. Yo nunca la he visto. O sea que me encantará ir por allí y conocer el espacio también. Lo es, lo es. Y además espero que se llene el auditorio, que supongo que es donde lo vais a hacer, que tenéis allí un aforo bastante importante. ¿Qué es lo que te gustaría que la gente te dijera? Hablábamos del feedback, ¿no? Hablabas de que era práctico. ¿Eso es lo que más te gusta que te digan del libro o esperas otra reacción, Eva? Bueno, no... No tengo ninguna expectativa concreta. Mi mayor expectativa es que a la gente que lo lea les sirva. Sinceramente, si puedes implementar alguna cosa, si te puede ayudar a comunicar mejor, a gestionar mejor los conflictos en el equipo, a generar entornos de mayor bienestar en el trabajo, para mí ya... La misión está cumplida, aunque sea una cosita. El cambio nunca son grandes cosas. Son cositas pequeñas de forma regular. Y esto al final es lo que suma. Me gustaría que me explicaras, porque has trabajado en diferentes países, si todo esto de lo que estamos hablando está más avanzado, esta aplicación, en otros sitios que aquí, en España. No, bueno, no soy una experta en eso, pero diría que, yo diría que no, diría que depende más de las empresas que de los países. O sea, no quiero decir que todas las empresas en España lo dan de una forma o todas las empresas en Francia o en Suiza o en Alemania. Creo que tiene más que ver con la cultura organizacional de la empresa, si es una pequeña empresa, si es una gran empresa, diría que tiene más que ver con eso. Pero en todo caso es una tendencia transversal en todos los países y en todos los sectores el tener una mirada más humanista hacia los empleados, también porque las generaciones, las nuevas generaciones están necesitando un tipo de liderazgo muy diferente del que necesitábamos los boomers, bueno ya se me ha escapado la edad, o los X, creo que soy X, generación X. Pero sí, las nuevas generaciones necesitan Mucha más libertad, mucha más autonomía, mucha más capacidad de creatividad y también es lo que se necesita en las empresas para sobrevivir al mercado del futuro, justamente donde la inteligencia artificial va a arrasar con todos los puestos que se han... Siempre lo mismo, los puestos rutinarios van a desaparecer poco a poco. Y donde realmente va a haber una plusvalía humana es en esos puestos donde se puede aportar emoción, pasión, ganas, buena energía y eso va a ser un poco lo que nos diferencia. Por lo menos de momento, no sé si algún día eran super robots, pero de momento todavía no... ¿Lo podríamos resumir como talento, fidelizar un poco el talento en las empresas, Eva? Exacto, fidelizar el talento de verdad. No solo con un sueldo, no solo con la parte financiera, sino que realmente las personas quieran estar porque crecen, porque se sienten a gusto, porque se sienten vistas y porque es un win-win, ¿no? O sea, el trabajo tiene que ser algo que a ti también te aporte. Pues yo creo que ha quedado bastante claro y si no, ya sabéis que el viernes a las 7 de la tarde, si os pasáis a las 6 ya tendréis allí a Eva y a Pau Navarro para que os expliquen un poquito más y veáis cómo están preparando esa charla para presentar este libro, Lidera, inspira y transforma Lead Management. que se ha escrito, ha escrito Eva, juntamente con Esther Castillo y con Jaume Gurt. Eva, muchísimas gracias por estar en el Rubí al Día, explicarnos cómo es este libro y cómo será esta presentación y nos vemos en la biblioteca que seguro que te gustará mucho. Muchas gracias Lidia, hasta el viernes. Un beso, que vaya muy bien. Tot el que passa a la ciutat t'ho explicarà Ràdio Rubí, la primera en informació local, sempre al teu costat. I ara sentim aquest tema musical de Rafael, que és tot un clàssic escàndal, amb una versió una mica peculiar perquè la canta amb el senyor Bisbal. No és la versió que surt a Mi Gran Noche, però sí que l'aprofitem per recordar que avui Blanca Suárez, una de les protagonistes d'aquesta pel·lícula de l'est de l'Eglésia, fa 37 anys. Siempre en la misma rutina nos vemos por las esquinas evitando el que dirán. Mi cuerpo no se acostumbra a este amor entre penumbras que es más fuerte que un volcán. Escondidos en la luna no se puede continuar. Escándalo, es un escándalo. Escándalo, es un escándalo. Escándalo, es un escándalo. Escándalo, es un escándalo. No me importa que murmuren y que mi nombre censuren por todita la ciudad Ahora no hay quien me detenga, aunque no pare la lengua de la alta sociedad. Este río desbordado no se puede controlar, si lo nuestro es un pecado. Escándalo, es un escándalo Escándalo, es un escándalo Escándalo, es un escándalo Escándalo, es un escándalo Escándalo, es un escándalo Escándalo, es un escándalo Escándalo, es un escándalo Escándalo, es un escándalo Bona nit. Escandalo, escandalo, escandalo, escandalo, escandalo. Segueix el que passa a la ciutat a Rubí al dia. Doncs ja sabeu que, de manera periòdica, el Marc Toro ens ve a visitar per donar-nos consells o informació de serveis que tenen a veure amb la farmàcia o amb la seva farmàcia, amb la farmàcia Can Oriol, i avui ens toca, a més, amb una setmana que estan fent del Consell Alimentari. Marc, què tal? Molt bon dia. Hola, bon dia, Lore. Com estàs? Lídia, perdona. Què m'has dit, això? Glòria. Glòria. Estàs en la glòria. No sé, de veritat. M'han dit de tot, però glòria em sembla que no. M'han dit Núria, Sílvia... O sigui... Madre mía, cómo está la vida. La vida está fatal. La vida está fatal. Bon dia a Rafa. Perdona, se m'ha creuat un nom que dic molt sovint. Vale, vale. No sé, a veces me pasa también. Vaya patacazo. Tampoc ens veiem tant, eh? No sé qui és la Gloria, però... Últimament la veig més que tu. És que, claro, depende de quién sea. Ara m'has deixat a mil intríngulis. Deixarem aquí. Clar, com que de vegades hem fet les bromes aquestes a Rafa i Eva, però, claro, Gloria es nuevo. Se ha metido entre nosotros. Se ha metido entre nosotros. ¿Qué ha pasado? Bé, en tot cas, vens a parlar de consells d'alimentació que esteu donant als pacients i als usuaris que van a la vostra farmàcia durant aquests dies, no? Sí, sí, vam pensar que... elaborar preparar una setmana de consell alimentari amb algunes curiositats i amb algunes informacions científico-tècniques, de qualitat, podia estar bé. I vaig aprofitar per comentar-t'ho a tu i dir, mira, si aquests mateixos consells els podem extrapolar a tota la població de Rubí mitjançant el vostre programa, doncs, perfecte. Doncs, de fet, recordo que l'última vegada que vas estar aquí, quan vam fer la miniconversa després del programa, és veritat que em vas dir que què fas prenent mitja llimona al matí, quan el pavrot té més vitamina C que les llimones. I jo, jo què sé, què vols que et digui? És que el pavrota a primera hora al matí, no? És conya. No ho sé, però aquesta és una de les coses que expliqueu, no? És que potser no se sap d'una forma així molt popular, però és bo conèixer que el pebrot vermell, cru, evidentment no cuinat, aporta pràcticament 3 vegades més vitamina C per cada 100 grams que no per la taronja. El consum de taronges és fantàstic perquè el contingut de vitamina C que té també és considerable i al mateix temps també té un alt contingut en fibra i té un efecte antioxidant. Perfecte, però... que sapiguem què hi ha d'altres aliments, com per exemple el pebrot vermell, que està molt introduït a la dieta mediterrània, que té uns continguts que pràcticament t'impliquen el de la taronja o la mandarina o la llumona. Clar, però jo és que faig el suc, saps? I després li poso alguna cosa més i me'l prenc. Bé, que tot... Que ho puc continuar fent, Marc, sisplau? Fantàstic, fantàstic. Però si al mig dia dius, mira, doncs m'he de preparar alguna cosa per dinar i em faig així com una coseta, un platet al mig d'acompanyar i em faig un mig pebrot vermell amanit, doncs mira, estàs acompanyant aquell primer plat d'una forma saludable, i ja sabeu. El contingut de vitamina C, que és bo destacar. La vitamina C no l'ha secretat al nostre organisme. L'hem de consumir, l'hem d'ingerir mitjançant aliments o complements. Llavors, que sapiguem que aquest té un gran aport i tenir els nivells de vitamina C té un efecte antioxidant. Antioxidant és com que ens sona molt, però antioxidant vol dir que les nostres cèl·lules envelleixin més lentament o potser que envelleixin a més llarg termini. Per tant, una cèl·lula que envelleix més lentament, fantàstic pel nostre organisme. Però al mateix temps ja tothom sap que el contingut amb vitamina C millora el sistema immunitari. Per exemple, es poden prevenir quines afeccions o malalties? L'anèmia és una de les malalties que es pot prevenir amb el consum de vitamina C. la gingivitis també, les caigudes de cabell estacionals o no, o algunes d'elles provocades per estats d'anèmia també es poden prevenir. Hi ha algú a l'equip que hauria llavors de prendre el pebrot segur. Ah sí? Sí, lo dejo caer por ahí si me está escuchando. Ah, vale. Sí, perquè si va bé per la caiguda del cabell... Bé, el que va bé per aquella de cabell és tenir els continguts de vitamina C en l'organisme. Per tant, si consumeixo paurot vermell, puc estar contribuint. Sí que és veritat que no seria exclusivament un complement, un aliment que t'afavori només això, sinó que és un dels beneficis afegits, un complement per la que igual cabell... ha de portar altres coses, ha de portar cistina, biotina, vitamines de B6, o sigui, ha de tenir altres coses per fer-lo més potent. I això ha de ser amb un suplement, diguem, o de pastilles? Sí, sí, un complement. Aviam, és complicat consumir-ho d'una forma individual i obtenir fons riques de cadascuna de les coses. Per la caiguda del cabell, evidentment, trobo més raonable i inclús més còmode recórrer a un complement, que actualment ja venen en formats de 3-4 mesos i amb uns preus raonables més, preu més, raonables com per poder fer una continuïtat i com perquè el pacient vegi una... Un benefici, clar, jo em prenc 5 dies, no em farà res. Necessito uns nivells plasmàtics de determinats nutrients perquè aquests nutrients m'arribin al lloc adequat i en aquest lloc adequat puguin fer la seva funció. Però bé, que ara estem parlant d'això com a benefici afegit de consum de vitamines C... Sí, sí, ja saps que jo vaig preguntar una mica... Sí, sí, clar, via pebrot, no? O sigui, els continguts de vitamines C pel consum de pebrot vermell. De totes maneres, abans has dit cru, sobretot. És que, clar, part de les... No, has dit esclar. Cru, esclar, com dient. Clar, perquè és que part de les propietats d'un aliment duts a la cocció es desnaturalitzen. No vull dir que perdi per complet, però evidentment la cocció pot arribar a fer perdre part de les propietats de l'aliment. Per exemple, amb una amanida que comentaves, o si no es talla i es menja amb l'humus, no? Això que està tan de moda. Això és fantàstic. Fantàstic. Sí, sí, de debò. No, no, sí, jo... Trobo que és un aperitiu divertit i sa, que ens regalem alguna cosa que ens entra bé a la boqueta, fresquet, si inclús l'amaneixes una miqueta amb una mica més de pebre vermell, l'afeixes un bon raig d'oli d'oliva verge extra, i els trossets de pebrot, és que clar, ja t'has muntat un aperitiu... que no sé, que trobo que t'alegra el dissabte al migdia. Que te'l pots prendre amb un vermut o no, depèn ja del tema, no? Sí, depèn del pla. Del pla, si estàs a casa o estàs sol o no. Bé, en fi, dèiem, el pavrot té més vitamina C que la taronja, però després hi ha altres aliments també que tenen molta vitamina C que no ho sabem. Hi ha una categoria d'aliments, que són els fruits vermells, que ja sé que és com una cosa molt popular, però aquí el que volíem transmetre amb el concepte fruit vermell igual a superaliment és que consumit de forma regular permet millorar o prevenir... Risc cardiovascular, funció cognitiva i, com dèiem abans, pel contingut amb vitamina C, un alt efecte antioxidant. Llavors, són superaliments perquè tenen com aquesta funció en diferents... processos en diferents àmbits de la nostra salut cognitiva, cardiovascular, celular, per aquest aspecte antioxidant. I després una miqueta en funció de gustos. Nosaltres aquí el que hem compartit amb la gent és que si consumeixes més navius, potser els navius estan més pensats per la millora a llarg termini de la funció antioxidant. cerebral de la funció cognitiva. En canvi, per l'altra banda, les gruselles tenen més aport vitamínic, més aport de salts minerals i els gerts, en aquest cas, com podria ser el pebrot, pel seu alt contingut en vitamina C. O sigui que incorporar-los... No em refereixo que el postre de cada dia hagi de ser... navius perquè em vagin millor els exàmens, però incorporar-los en una dieta de forma regular tenen beneficis a llarg termini i són petits gestos que ara, sortia a l'entrevista anterior, aquests petits gestos per millorar la complicitat entre empresa i col·laborador i pensava Com coincideixo amb aquesta forma d'entendre, de dir, són els petits gestos els que ens ajuden a millorar la connexió empresa o corporació amb el treballador? Aquí el mateix, petits gestos que amb el pas del temps ajuden a la nostra salut general. M'agrada que sentis tan bé el programa quan estàs esperant per entrar. El que estàveu parlant... Doncs ja saps, estan a la biblioteca, eh?, el divendres. Els navius, estaves parlant, per exemple... Clar, no és el mateix menjar-se els navius que fer-se un suc o comprar-lo d'aquests que venen, no? Bueno, però fer-se el suc... No li veig jo el problema, eh? No. Però d'aquests comercials, no. Una altra cosa és que després ja el tamisis... Clar, ja vas perdent... Però si el suc triturat, ingerit, jo no l'hi veig. Combinat amb altres coses, inclús amb llet semidesnetada, boníssim. No me'n preguntis que jo no heu tastat. És que ho he fet. O et poses un iogurt desnetat amb una mica de llet i els navius i algun altre fruit vermell, com per exemple els gerts. És un batut. altament nutricional i a sobre agraït Estàvem parlant ara mateix d'aquests superaliments, n'hi ha molts i podríem estar aquí hores parlant d'això, o almenys es diu que n'hi ha molts. No sé si després tots ho són o no. Bé, nosaltres hem triat aquests perquè pensem que tenen un punt 3, 360, això m'ha acabat de trobar molt de l'americano, però que tenen aquest impacte bastant global en diferents aspectes del nostre sistema. Anem a parlar d'una altra curiositat i també un consell, perquè aquest aliment en concret durant un temps va tenir mala fama, després va tenir bona fama, no sé si és que és una cosa cíclica. És que m'agrada que m'ho plantegis així, perquè és que quan ho vam pensar vam dir... És que això ha tingut, aquest aliment ha tingut molt mala fama. Sí. Molt mala fama. Te'l plantegessis com te'l plantegessis. Estem parlant de l'ou, no? O sigui, la idea era, si consumeixo ou, automàticament, o sigui, estic atentant el meu cor, no? Estic atentant la meva salut cardiovascular. Doncs bé, ja fa un temps que la Fundació Espanyola del Cor va apuntar que no fa falta restringir el consum d'ous, el que fa falta és restringir com els consumim. Això vol dir que fregir quatre ous va ser que no. I a més, amb la quantitat d'oli que es fregeix, evidentment, la part no saludable ve pel fregit, no ve per l'ou. Aquell ou mateix planxa passat per aigua o dur, es pot consumir de forma lliure, sense limitacions, com diu la Fundació Espanyola del Cor, perquè no produeixen increment del colesterol en sang. Aporten colesterol, sí, però és un colesterol que l'organisme l'assimila per després utilitzar-lo en forma d'energia. I ja està. No s'acumula en sang. Sí, la gran pregunta és quina quantitat d'ous podem menjar en una setmana, per exemple. Podríem menjar-ne un cada dia? Segons la Fundació Espanyola del Cor, no hi ha un motiu per restringir el consum. Sí que s'ha de vigilar amb la forma de consumir-lo, com deia abans. O sigui que si jo em preparo una amanida de patata amb un pebrot vermell ben talladet, Ja me l'estic apuntat, no? Saps, ja tinc vitamina C, li dóna així un puntet. I faig dos ous durs i els esmicolo. per la patata, la ceba, el tomàquet, un altre font, un aliment ric en vitamina C, doncs tinc una mania de patata fantàstica, i tinc proteïna de l'ou, hidrot de carboni de la patata d'absorció lenta, fibra dels vegetals que hi he posat, vitamina C, o sigui, que no... I a més l'ou li aporta aquest punt energètic, no?, que el cos assimila per després convertir en energia. O sigui, és energia pel cos. Has vist una pèl·lícula que es diu La leyenda de l'indomable? Ara t'he posat en un compromís. Ostres, és que ara estic... No, digue'm... Paul Newman, menjant ous durs. No. Doncs me la recomanes, no? Paul Newman... Primer Paul Newman. Ja està. No cal dir res més. L'has de veure. L'has de veure. Ho dient perquè... No se'n menja un ni dos ni tres, però, vamos, que és una aposta, eh? No és el model a seguir... Què passa? La buscaré a plataforma. No, no, no. És que potser l'he vista i fa molts anys, però no ho recordo. Jo recordo a Rocky Balboa esmorzant. Ui, sí, por favor. Però això era cru. O sigui, s'aixecava a les 5 del matí, em sembla que era. 5 o 6 ous. I era, venga, a trancar l'ou, a ficar-ho allà i clic, clic, clic. Jo això em sembla brutal. Aquesta escena no se m'ha oblidat mai. Si haguessis vist la escena de Paul Newman, tampoc t'hagués oblidat d'aquest film. I dos huevos duros. No, no són dos, són més. No. Ah, bueno, sí, clar, els hermanos Marx. El camarote dels hermanos Marx. Hombre, por supuesto. I dos huevos duros. I dos... I així vas demanant. Molt bé. Ens queden cinc minutets, una miqueta més. Una coseta dels ous, perdona. Sí, digues. Que trobo que és una curiositat interessant per a qui ens pugui estar escoltant. Cada ou té una llegenda, té una codificació escrita. És bo mirar quina enumeració i quins còdics té perquè cada número indica una informació en concret. Per mi el més interessant és el primer de tots, començant per l'esquerra, que indica l'origen de procedència d'aquell ou. Si aquell ou ve d'una gallina que és de producció ecològica, si són de gallines camperes, si són de gallines criades en sol o si són de gallines criades en gàbia. En funció del número, vindrà d'un lloc o d'un altre. 0 és producció ecològica, 1 és gallines camperes, 2 són gallines criades al sol i 3 gallines criades en gàbia. Evidentment, zero... Més qualitat. Més qualitat, no només pel consumidor, sinó per la gallina i les seves condicions de vida, i dos menys qualitat. Jo crec que no ens hi fixem, en això. Doncs zero, un, dos, tres. Zero és més, tres és menys. Molt bé. Anem a parlar... Abans estaves comentant el tema de... Em surt millor un examen si pren navius. Estaves dient, has posat aquest exemple, i m'ho he apuntat, però jo recordo, quan anava al col·le, que la tonyina, per exemple, em deia, has de menjar tonyina perquè va bé per al cerebro. I això amb el pas del temps s'ha reforçat. I quins petits exemples tenim, com per dir, s'ha reforçat aquest concepte que els àcids grassos Entre ells, principalment l'òmega 3, són beneficiosos per la funció cognitiva. Doncs que cada vegada més llets infantils de fórmula, d'aquestes que es preparen amb el VIVE, contenen àcids grassos per millorar... el desenvolupament cognitiu dels nostres nadons. Aquest ja és un indicador de com de beneficiós és el consum d'àcids grassos a nivell cognitiu. Més enllà que culturalment al Mediterrani tenim aquesta cultura de consum d'aquest tipus de peix per aquest aspecte també beneficiós. no només cognitiu, sinó que també cardiovascular. Però des d'un punt de vista cognitiu, sí que s'ha vist que consumir omega 3 en la forma que sigui, evidentment, cada vegada també hi ha més xarops, complements que em porten, milloren el rendiment cognitiu dels nostres xavals. Tornem a el mateix, no pensant... Tinc exàmens. I ho menjo avui. I m'ho prenc avui tres dies. No, és intentar aconseguir una concentració plasmàtica, una concentració en sang elevada de forma constant, com perquè això millori la funció cognitiva. I és una pregunta molt tonta, però millor el peix fresc o també podem agafar les jaunes de tonyina o de cavalla o del que sigui? Aviam, això ja és una qüestió, penso que també. Hi ha molts factors aquí. amb els factors a tenir en compte. L'econòmic, sobretot. L'econòmic és un d'ells, llavors jo no seré qui digui que això és millor que no, perquè penso que hi ha diferents factors. El consum de productes frescos, evidentment, tenen uns aports i segur que t'estalvies algun tipus d'additiu que d'altres productes en conserva tenen, amb productes en conserva, que segueixen tenint un aport interessant per la nostra dieta, tot i que puguin portar additius, que seria millor evitar-los, però ja et dic, hi ha un factor, com és per exemple l'econòmic, la conciliació del temps familiar-laboral, que impacten també sobre això. I anem a acabar amb un altre dels consells que volies explicar sobre les begudes sense alcohol o l'alcohol 0-0, que podíem pensar, és el mateix, però no. No, perquè a més està així tipificat. O sigui, beguda que especifici que és 0-0 vol dir que ha de tenir un contingut d'alcohol inferior al 0,05% d'alcohol per volum. que això és una concentració molt, molt baixa. A diferència de les begudes que s'etiqueten com sense alcohol, que aquí ja l'alcohol per volum se'n va al 0,5%. Que pot ser una concentració baixa, però que hem de vigilar, tenir-la en compte, que no perquè sigui sense alcohol i me'n consumeixi 6, ja estic consumint un cert nivell d'alcohol. O pensar... He consumit 3 cerveses normals, 2 cerveses normals, i ara m'emprenc 3 de les sense alcohol i no, vigila, perquè l'alcohol en sang va incrementant perquè el seu alcohol per volum és superior al 0,0. O sigui, si veritablement vols consumir una beguda que tingui la mínima concentració d'alcohol per volum, ha d'estar etiquetada com a 0,0. Sí, que etiquetes sense el qual no, 0-0, sí. Per això també veieu que a mi a vegades ens pot semblar cridant-he com fa, com als anys 80 i 90, però si ara mireu alguna competició esportiva, sobretot de motor, veureu que hi ha molts pilots patrocinats per begudes 0-0. Aquestes encara la llei permet que es publicitin d'aquesta forma. Doncs, Marc, moltíssimes gràcies per tota aquesta informació. Espero que us hagi semblat interessant. Això ho hem preparat nosaltres de la farmàcia, Núria. I tant, i podeu passar per allà perquè us amplin aquesta informació que hem explicat aquí i us donin encara més consells. Marc, t'esperem d'aquí unes quantes setmanes, el dia 11, si no m'equivoco, eh? Sí, perfecte. Acabem de concretar. Que vagi molt bé. Gràcies. Nosaltres ja marxem, ara arriba la informació i continua la programació de Ràdio Rubí. Que vagi molt bé.