La Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) s'ha unit al projecte Recooperem. Es tracta de la iniciativa que el Consell Comarcal del Vallès Occidental impulsa des de fa anys per evitar el malbaratament alimentari, prevenir residus i promoure la cohesió social i la igualtat a la nostra comarca.

✍🏼 Patrícia Díaz Barroso
La UAB ja havia iniciat fa dos mesos una prova pilot als restaurants de la Facultat de Medicina i de la plaça Cívica i, durant aquest 2025, el projecte s'estendrà a tots els restaurants del campus universitari, un total de 7. De fet, gràcies a aquesta adhesió, la universitat té previst redistribuir 2.520 àpats sobrants a l'any a entitats socials i evitar així 882 quilos de residus orgànics. Nelli Rodríguez que és la responsable del projecte Recooperem, ha explicat que després d'unir voluntats i d'un procés de valoració exhaustiu, la universitat es va incorporar al Recooperem. A més, s'estan estudiant altres possibilitats de cara al futur dins d'aquesta col·laboració entre la Universitat Autònoma de Barcelona i el Consell Comarcal del Vallès Occidental.
Funcionament del Recooperem
El projecte Recooperem compleix deu anys en aquest 2025. I durant aquesta dècada ha establert un mecanisme de funcionament per lluitar contra el malbaratament alimentari i evitar residus orgànics. Quan finalitza el servei diari de menjador, el menjar que encara es pot consumir es prepara com a àpats en unes carmanyoles que facilita el mateix Consell Comarcal. Els aliments cuinats s'han mantingut, lògicament, en condicions higièniques i sanitàries adequades i el que es fa és repartir-los als recipients. S'etiqueten i es congelen a −18 °C, cosa que permeten conservar-los durant 2 mesos. Després, aquests àpats es recullen per part de les entitats socials i es reparteixen entre persones més vulnerables com per exemple gent gran depenent o que viu sola, o famílies amb pobresa energètica o amb infants a càrrec. Normalment, són persones derivades per part de serveis municipals com ara els serveis socials.
Tot plegat gestionat per mitjà d'una plataforma informàtica que recopila dades de traçabilitat dels aliments des del centre de producció fins a la seva distribució i consum final. A banda de recollir la informació es du a terme un control, seguiment i avaluació de tot el procés.
En aquests moments, el projecte Recooperem compta amb la participació de 59 escoles, 5 empreses i l'hospital Universitari Mútua Terrassa a més de la UAB. Des de l'any 2015, s'han redistribuït 129.851 àpats beneficiant a gairebé 4.000 famílies i evitant generar més de 49.259 quilos de residus.
Participació en el projecte SocialFoodsWebs
D'altra banda, el Consell Comarcal del Vallès Occidental, participa juntament amb vuit regions europees, en un projecte europeu nou que promou l'aprofitament alimentari. Es tracta del projecte SocialFoodWebs que rebrà finançament del Programa Europeu Interreg Europe. Això significa que els pròxims quatre anys, l'organisme comarcal participarà com a soci d'aquest projecte europeu, que té com a objectiu intercanviar experiències i bones pràctiques d'economia circular tenint en compte la sostenibilitat alimentària i la prevenció del malbaratament alimentari.
Nelli Rodríguez ha afirmat que durant aquests quatre anys, es treballaran dues línies: com s'apliquen a les polítiques socials o com es gestionen els residus alimentaris per una banda i, per l'altra, aconseguir que el sistema alimentari sigui més sostenible i socialment inclusiu.

D'aquesta manera, el Consell Comarcal treballarà conjuntament amb la Universitat de Ciències Aplicades del Sud-est de Finlàndia, la regió Metropolitana de Lille, la regió provincial de Gran Polònia, la Regió de Planificació de Riga de Letònia, l'entitat pública portuguesa de la regió de Porto Porto Ambiente, l'ajuntament danès de la ciutat de Vejle, l'entitat belga SAAMO i l'autoritat associada Província de Brabant Flamenc.
Cal destacar que el projecte s'ha aprovat dins de la tercera convocatòria del projecte Interreg Europe del període 2021-2027. La previsió és que les activitats comencin al llarg del segon trimestre d'aquest 2025. Té una dotació pressupostària de 2 milions d'euros.




